Fas 3 växer trots kritik

Publicerad

SUNDSVALL Trots kritiken mot fas 3 fortsätter Arbetsförmedlingen att skicka deltagare till näringslivet. Ekonomiska föreningen Livsstilskompetens har ökat sina fas 3-åtaganden med 150 procent på en månad.

SVT har tidigare berättat om Livsstilskompetens i Sundsvall. Den ekonomiska föreningen är kopplad till aktiebolaget Yrkeskonsult, med i huvudsak samma personer i styrelse, ledning och verksamhet.

Företrädare för Livsstilskompetens har tidigare förklarat för SVT att verksamheten i den ekonomiska föreningen inte är kommersiell.

Ändå står det i verksamhetsbeskrivningen att man ska ”driva affärsverksamhet”, ”främja medlemmarnas ekonomiska intressen” och att ”stor del av vinsten ska återinvesteras”.

Föreningen har anmält till Arbetsförmedlingen att man kan ta emot 50 långtidsarbetslösa som befinner sig i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantins fas 3.
För en månad sedan hade man ett tiotal fas 3-deltagare i verksamheten. Nu har man runt 25 personer.

För varje fas 3-deltagare får man 5000 kronor per månad i bidrag från Arbetsförmedlingen, för att täcka kostnader för handledning och dylikt.

På ett år innebär 25 fas 3-deltagare 1,5 miljoner kronor i statliga bidragspengar.
De flesta fas 3-deltagare får 225 kronor om dagen i ersättning från Arbetsförmedlingen.

Men vad Livsstilskompetens ger för sysselsättning till sina fas 3-deltagare behöver man inte berätta om. Det enligt ett centralt fattat beslut från Arbetsförmedlingen om att uppgifterna kring privata anordnare av fas 3-platser ska vara hemliga.

Och inte heller Arbetsförmedlingen kommenterar uppgifter kring privata fas 3-projekt. Det trots att SVT på omvägar fått ut listan över fas 3-anordnare i Sundsvallsområdet.

– Det råder sekretess på det området, och därför kommenterar vi inte uppgifter om det över huvud taget trots att ni har den listan, säger Peter Pettersson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Sundsvall.

SVT: Vi har uppgifter om att fas 3-deltagare hos Livsstilskompetens får en stegräknare och ett gymkort, men att de inte har några krav på sig om daglig närvaro och att de bara får sporadisk handledning.

– Som sagt, vi kommenterar inte det där. Det är sekretess som gäller, säger Peter Pettersson.

Christina Storm Wiklander är marknadsområdeschef på Arbetsförmedlingen i södra Norrland.
Hon berättar att kontrollerna och uppföljningarna av fas 3-verksamheter skärpts den senaste tiden.

SVT: Gör ni stickprovskontroller eller andra former av oanmälda besök?
– Ja, det gör vi i de fall där vi fått uppgifter eller signaler om att allt inte står rätt till. Om vi upptäcker att det finns missförhållanden där kan fas 3-åtagandet avbrytas omedelbart, säger Christina Storm Wiklander.

SVT: Vi har uppgifter från personer i fas 3 om att deras sysslor skapats enbart för att arbetsgivaren ska komma över bidragenb från Arbetsförmedlingen – vad säger du om det?
– Det är oerhört olyckligt om det är så. Men med våra utökade kontroller ska vi kunna komma åt sådant framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer