De fem fåren hade alla bitmärken i hals och nacke. Foto: Linda Nilsson, Ammerön

Fem får dödades av rovdjur på Ammerön

Uppdaterad
Publicerad

På Ammerön i Bräcke kommun dödades under natten mot söndag två lamm och tre tackor.

Ett eller flera rovdjur har under helgen gett sig på en skock får på Ammerön i Bräcke kommun. I det första skedet så misstänker länsstyrelsen att varg kan vara inblandad. Men provtagningar har gjorts och svar på det väntas först i slutet av den här veckan.

Sprang hem och väckte oss

Linda Nilsson bor med Martin Wood på den gård där det hände.

– Vi hörde att flera av fåren kom hemspringande och det gjorde oss uppmärksammade på att något hänt i hagen, berättar Linda. När vi gick ut så upptäckte vi att två lamm och tre tackor hade dödats av ett rovdjur.

Inväntar provsvar

Tror ni att det är en varg?

– Nej, länsstyrelsen var här redan på söndagen och tog prover och försökte hitta spår. Det kan vara allt från lodjur eller järv men det mesta tyder ändå på att det är ett hunddjur. Så det kan vara en jakthund eller mest troligt varg. Men vi vill inte säga något bestämt nu innan länsstyrelsens provsvar kommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.