Femton lodjur får fällas i Jämtland

Publicerad

Länsstyrelsen beslutade på torsdagen om licensjakt på lodjur. Totalt får femton djur skjutas i år, vilket är hälften av det antal djur som fick fällas ifjol.

Lodjursstammen i länet har under flera år legat över förvaltningsmålet på 24 föryngringar. Genom licensjakten ska nu stammen minskas och det främsta syftet är att minska skadorna lodjuren orsakar för rennäringen.

Vid beslutet om ett uttag på femton djur har hänsyn också tagits till de övergripande nationella målen för lodjursstammens utveckling.

Halvering mot fjolåret

Men årets uttag på femton lodjur är bara hälften av fjolårets uttag på 33 lodjur.

– Vi ser att vi närmar oss förvaltningsmålet för lodjur i länet, och då måste vi minska på avskjutningen, säger Nicklas Rumm, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Jämtland till SVT Jämtland.

Genom en områdesindelning styrs licensjakten till de områden där lodjuren gör störst skada. I år tillåts jakt i sju av länets åtta jaktområden för lodjur mellan 1 mars och 15 april. Flest lodjur – 3 stycken – får det länsstyrelsen kallar ”område 6”. (Se faktaruta!)

Dessa platser ingår i område 6

Visa

Del av Åre, Berg och Härjedalens kommuner som ligger söder om E14 (mellan landsgränsen mot Norge och Mattmar) samt väster om väg 321 (mellan Mattmar, Hallen, Myrviken och Kövra/ Persåsen samt norr om vägarna 834 och 535 (mellan Persåsen, Galåbodarna, Börtnan, Storsjökapell och Osvallen. Området innefattar även delar av Berg och Härjedalens kommun som ligger väster om vägen mellan Osvallen och Hållvallen samt väster om skoterleden som löper från Hållvallen genom Särvsjö till Långå. Samt norr om väg 84 mellan Långå och Tännäs. Området innefattas sedan av det som ligger väster om väg 311 (mellan Tännäs och Sörvattnet) och från Sörvattnet till länsgränsen mot Dalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer