Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: SVT

Fick byta barnmorska mitt i förlossning

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som fick byta barnmorska mitt i sin förlossning anmälde kvinnokliniken i Östersund till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Men nu avslutar Ivo ärendet då de inte hittar någon anledningen till kritik.

Kvinnans värkar sattes igång på kvinnokliniken i Östersund på grund av havandeskapsförgiftning.

Enligt Ivo:s rapport ska kvinnan ha uppgett att ingen var med henne när hon krystade och att värkstimulerande dropp höjdes utan att man rådfrågade henne.

Även kvinnans blodtryck ska ha stigit och det fanns ingen personal som kontrollerna blodtrycket eller kvinnans värkar.

Fick ny barnmorska under förlossningen

Under själva krystningsskedet ska kvinnan varit tvungen att byta barnmorska. Detta ska ha skett på grund av personalbrist under den rådande kvällen.

Enligt Ivo har kvinnan fått korrekt vård och skriver att det var rätt att höja droppet, men samtidigt påpekar de att vård ska ske i samråd med patienten.

De konstaterar även att kvinnan upplevt otrygghet på grund av att hon var tvungen att byta barnmorska, men att den medicinska säkerheten inte äventyrades.

Därför beslutar Ivo nu att avsluta ärendet utan kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.