Fick jobb som undersköterska i Ragunda med hjälp av falsk identitet – åtalas

Publicerad

En man i 35-årsåldern misstänks för att ha använt sin brors identitet för att få jobb som undersköterska i Ragunda kommun i Jämtlands län. Bedrägeriet upptäcktes i samband med en felparkerad bil.

35-åringen påstod sig vara läkarstudent när han anställdes av kommunen för en tidsbegränsad tjänst som undersköterska. Nu åtalas han för missbruk av handling i Östersunds tingsrätt.

Det var under sommaren 2023 som 35-åringen påbörjade sin anställning i Ragunda kommun. Efter ett tag började andra medarbetare märka att något inte stod rätt till. De ansåg att han agerade inte som en läkarstudent.

Använt brorsans identitet

Det var i samband med att en kollega till 35-åringen noterade en felparkerad bil som misstankarna växte allt mer.

Bilen visade sig tillhöra 35-åringens bror, men när personalen sökte på broderns namn i sociala medier såg de istället kollegan på bilderna. I samband med upptäckten började kommunen utreda om mannen var den han påstod sig vara. Misstankarna växte om att han kan ha använt sin brors uppgifter och dokument för anställningen.

Tidigare dömd

Enligt förundersökningsprotokollet är 35-åringen sedan tidigare dömd för bedrägeribrott och hemmahörande i Stockholmsregionen.

Den misstänkta mannen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.