Foto: SVT

Fick över 400 000 kronor felaktigt utbetalt – åtalas för bidragsbrott

Uppdaterad
Publicerad

En man i 60-årsåldern i Östersunds kommun har åtalats för misstänkt bidragsbrott. Detta efter att han fått totalt 436 145 kronor i sjukersättning felaktigt utbetalt från Försäkringskassan.

Enligt åtalet har mannen inte ha anmält att han börjat arbeta samtidigt som han fick hel sjukersättning. Det har resulterat i att han fått felaktiga utbetalningar vid 47 tillfällen, mellan januari 2016 och november 2019.

I sin anmälan har Försäkringskassan skrivit att mannen ”bör ha insett att han inte kan få hel sjukersättning samtidigt som han arbetar heltid”. Mannen själv vidgår händelseförloppet, men nekar till brott.

Ovanligt med så höga belopp

I somras uppdagades två liknande fall i Jämtlands län. Då blev en man skyldig att betala tillbaka 270 000 kronor och en annan man 354 000 kronor.

Jan-Erik Vaara, enhetschef på Försäkringskassan, sa då i en intervju med SVT Jämtland att det är sällsynt att någon ”råkar” få så pass höga belopp felaktigt utbetalda. Se intervjun i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.