Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur fisken går en säker död till mötes när vattenflödet stryps i kraftverksdammen och fisken blir strandad bland stenarna. Hör kritiken från Erik Bryntesson, Rossöns fiskevårdsområde, mot försenade miljöåtgärder. Foto: Privat

Fisken dör nedanför kraftverksdammen i Rossön – ”Var är miljöanpassningen?”

Publicerad

För fjärde gången har miljöanpassningen av vattenkraften skjutits upp. Samtidigt dör fisken i torrlagda älvfåror nedanför kraftverksdammar. I Rossön i Jämtland har man tröttnat på att se tusentals döda fiskar i de förstörda vattendragen.

– Det är sorgligt att se, säger Erik Bryntesson som undrar vart miljöanpassningen av vattenkraften tog vägen.

När vattenflödet stryps vid dammen vid Lillflyforsen i Hotingsån blir fisken kvar mellan stenarna nedanför dammen, fisk som går mot en säker död.

– Att det får fortgå i modern tid, säger Erik Bryntesson uppgivet.

Han representerar Rossöns fiskevårdsområde.

Uppskjuten process

Samtidigt har processen med att miljöanpassa vattenkraften nyligen skjutits fram av regeringen, för fjärde gången. Den här gången till juli 2025.

Omprövningen av miljövillkoren som drog igång 2022 är ett krav enligt EU:s vattendirektiv och miljöbalken. Bakgrunden är att regleringarna av vattendrag där det finns kraftproduktion och dammar ska få nya regler som också tar hänsyn till naturen och livet i vattnet.

Skrivit till regeringen

Vid Lillflyforsen i Hotingsån är den gamla fåran torrlagd nästan jämt. Fiskevårdsområdena i området kring Rossön hade ställt sitt hopp till omprövningsprocessen. Nu har man skrivit till regeringen för att påtala behovet av att göra något i de reglerade vattendragen som idag är livlösa.

– Med små medel kan man göra mycket, säger Erik Bryntesson.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari avböjer SVT:s förfrågan om intervju men meddelar via sin pressavdelning att man skjuter på miljöanpassningen bland annat för att elsystemet är skört.

I videon ser man hur fisken blir strandad när vattnet i den reglerade Hotingsån stryps.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.