Arkivbild Foto: SVT

Fiskodling får utöka

Uppdaterad
Publicerad

Det norska företaget Wangensten fisk får utöka sin fiskodling i Vattviken vid Hoverberg. Men miljöprövningsdelegationen ger bara tillstånd till hälften av vad företaget ansökt om.

Wangensten startade en liten testodling utanför Svenstavik för tre år sedan. Man ville testa om Storsjöns vatten lämpade sig för odling av röding och fick tillstånd att odla omkring 120 ton fisk per år.

Försöket visade sig fungera och för knappt två år sedan ansökte Wangesten om att få utöka odlingen till 1000 ton per år. Nu har miljöprövningsdelegationen tagit ställning till Wangenstens ansökan och företaget får tillstånd att utöka, men bara med 500 ton fisk. Anledningen är att miljöprövningsdelegationen inte är säkra på vad en utökad fiskodling innebär för fosforutsläppen i Storsjön.

– Kunskapen kring vad fiskodlingar innebär i den här typen av vatten är dålig, säger Jon Paulsson, ordförande i miljöprövningsdelegationen till SVT Jämtlandsnytt. 

I det nya tillståndet sätts hårda gränser för fosfor och kväveutsläpp, eftersom det är osäkert hur påverkan på vattnet är.

– Vattnet från Storsjön är ju relativt näringsfattigt, säger Jon Paulsson, men vi måste ta hänsyn till vart vattnet tar vägen sedan. Vi vet ju inte hur mycket fosfor som till slut hamnar i Bottenhavet och Östersjön.

Även om miljöprövningsdelegationen bara ger tillstånd till hälften av vad Wangensten hade ansökt om, så är ägaren Jörn Wangesten rätt nöjd.

– Vi har inte bestämt ännu om vi ska överklaga, säger han till SVT Jämtlandsnytt.

Företaget planerar att redan i sommar börja utöka odlingen och ska anställa fler personer, både för att sköta fiskodlingen och till fiskslakteriet i Svenstavik. De kan utöka fiskodlingen, även om man beslutar sig för att överklaga.

Senast den 30 juli ska en överklagan vara inne.

Inte största odlingen

Även om nu Wangensten fyrdubblar sin odling i Storsjön så blir det långt ifrån den största odlingen i länet. Vattudalens fisk i Strömsund odlar i dag runt 3 500 ton fisk och har ansökt om att få utöka med 1600 ton. Den prövningen har miljöprövningsdelegationen också på sitt bord och beslut i det ärendet väntas möjligen i höst.

Ytterligare ett bolag, Bright Water Fish AB, har ansökt om att få starta fiskodlingar i Storsjön. Där är det långt kvar till beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer