Dammen mellan Storsjö och Sölvbacka strömmar sätter stopp för fiskens vandring. Staffan Brandelius, ordförande i Storsjö FVO är glad att vattenregleringsföretaget vill bygga ett omlöp. Foto: SVT

Fiskomlöp planeras i Sölvbacka strömmar

Publicerad

En fiskvandringsväg planeras att byggas mellan Sölvbacka Strömmar och Storsjö i Härjedalen. Ljungans vattenregleringsföretag har ansökt om tillstånd hos mark- och miljödomstolen.

Ansökan lämnades in till domstolen i Östersund i slutet av april. I ansökan beskriver vattenregleringsföretaget varför man vill bygga ett omlöp. I dag utgör regleringsdammen i utloppet av Storsjö ett definitivt stopp för all uppvandrande fisk i Sölvbacka strömmar. Dammen stod klar 1964 och sedan dess har ingen fisk kunnat vandra upp i sjön.

I ansökan till mark-och miljödomstolen har Ljungans vattenregleringsföretag lämnat in en planskiss över hur omlöpet ska se ut. Foto: SVT Design

Det är Storsjö Fiskevårdsområdesförening som legat på företaget att bygga ett omlöp.

– Vi började ta upp frågan för kanske fem år sedan, säger Staffan Brandelius, ordförande i Storsjö FVO till SVT Nyheter Jämtland.

– Man kan ju se på hösten att det står öringar som skulle vilja gå upp i sjön nedanför dammen, säger han.

2-4 års byggtid

I ansökan skrivar vattenregleringsföretaget att omlöpet beräknas kosta 16 miljoner kronor att bygga. Själva byggtiden beräknas till mellan två och fyra år och man bedömer att ett omlöp kan vara byggt inom tio år från att man fått ett tillstånd.

Sölvbacka strömmar blev riksbekant i slutet på 1970-talet då det skulle byggas en kraftverk i strömmarna. Byborna gick samman och lyckades efter lång tids kamp stoppa byggplanerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.