Hör projektledaren Helena Fjellgren berätta mer om satsningen på cykelbanor i klippet ovan. Foto: Henrik Silver/SVT

Fjällcykling ska lyfta Lofsdalen i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Lofsdalen i Härjedalen vill nu konkurrera med stora turistdestinationer som Åre och Järvsö om cykelturisterna. Franska specialister har anlitats för att två mil nya cykelstigar ska få internationell standard. Hör projektledaren Helena Fjellgren berätta mer om satsningen i klippet ovan.

I Coronatider har fjällturismen fått ett rejält uppsving, förutom fjällvandring är det många som drar till fjälls för att cykla. I Lofsdalen satsas det nu för fullt på nya cykelstigar för att byn ska kunna hävda sig i den stenhårda konkurrensen om turisterna.

Det finns tillräckligt med nedfarter för de avancerade åkarna så de nya cykelstigarna är anpassade för den vanlige motionären.  

– Du ska kunna komma hit utan förkunskaper och utan cykel, säger projektledare Helena Fjellgren. 

EU och Region Jämtland Härjedalen står för de finansiella musklerna och större delen av investeringen på 10,7 miljoner kronor. Förhoppningen är att nya jobb skapas och att byn, som ligger lite avsides, får en större plats på turistkartan.  

En av sittliftarna snurrar för fullt och tar med sig åkare och cyklar upp på fjället. Malmöbon Jörgen Lundberg och sonen Oskar är stamgäster här och kastar sig vant upp på cyklarna för ännu ett åk nerför berget. 

– Det är fantastiskt kul så är det, säger Jörgen Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.