Länsstyrelsen stoppar sommarens fjällmaraton. Foto: Eva Danielson/SVT

Fjällmaraton i Jämtland får nej igen – renar bedöms störas

Uppdaterad
Publicerad

Fjällmaratons huvudlopp 45K har fått nej på sin ansökan – och skickat in fem nya.

Renarna störs, menar länsstyrelsen.

Antalet deltagare, 800 stycken, i kombination med antalet människor som vill utnyttja allemansrätten under samma tid kommer störa renarna i området runt Ottfjället, enligt länsstyrelsen i Jämtland som säger nej till arrangörens lopp på 45 kilometer. Det rapporterar P4 Jämtland.

Arrangören Patrik Nordin är kritisk och menar att renarna normalt sett inte befinner sig på fjället vid tidpunkten för loppet.

– Vi har gjort 32 arrangemang på fjällbetesleden mellan 2008 och 2022 utan att det har uppstått ens en smärre olägenhet, säger han.

Samebyarna kritiska till arrangemanget

Också samebyarna i områdena Handölsdalen och Tossåsen är kritiska, och menar att de under flera år påpekat att allt fler besökare påverkar renarna negativt, bland annat för att de inte får betesro.

Ian Kindstrand, jurist på länsstyrelsen i Jämtland, förklarar att beslutet bedöms utifrån hur stor störningen kan bli i området under tävlingsdagen.

– Det blir en uppskattning från vår sida.

Fjällmaraton genomför också en längre sträckning på 100 kilometer där länsstyrelsen godkänt ett arrangemang med 200 deltagare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.