Polisen ser fjällräddarna som en resurs. Foto: SVT

Fjällräddarna kan hjälpa vid andra försvinnanden

Uppdaterad
Publicerad

Fjällräddare är vana vid ta sig fram i skog och mark. Nu utbildas fjällräddare för att kunna hjälpa polisen att hitta personer även utanför fjällmiljö.

– Fjällräddarna är en oerhörd tillgång när polisen letar efter försvunna personer, säger poliskommissarie Peter Borg.

Med fjällen på andra sidan sjön övar blivande fjällräddare på första hjälpen. Totalt har elever från fyra olika län samlats i Vången i Jämtland för en grundkurs till fjällräddare. Nytt för i år är ett extra fokus på eftersök av försvunna personer. Tanken är att fjällräddarna ska kunna hjälpa till att leta även i andra miljöer än på fjället.

– De avlastar polisen som kan lägga resurser på annat. Fjällräddarna kliver in och gör ett fantastiskt jobb, säger poliskommissarie Peter Borg som är samordnare för Fjällräddarna.

”Intressant och lärorikt”

En av de som går utbildningen är Frida Vestermark från Ljungdalen. Hon är lärare i grunden, deltidsbrandman, och nu snart snart även fjällräddare. I veckan fick hon pröva på eftersök av försvunna personer.

– Det var intressant och spännande och lärorikt, säger hon.

Vad tänker du om att fjällräddare kan vara med mer och leta efter försvunna personer?

– Det är väl jättebra om man kan hjälpa till på fler ställen.

Peter Borg tycker att fjällräddarna har rätt profil för uppdraget att leta försvunna personer.

– De är kompetenta naturmänniskor som är vana att vistas i terräng. Därför är de särskilt lämpade, säger han.

Fakta om Fjällräddningen

Totalt finns det cirka 400 fjällräddare landet.

Alla fjällräddare är natur- och skotervana, måste vara mellan 18 och 65 år och bo permanent på den ort deras enhet utgår från.

Fjällräddare har så kallad färdselrätt. Det betyder att de får köra skoter i områden där det normalt är förbjudet.

Samtliga fjällräddare går en grundutbildning hos polisen och lär sig grunderna i terräng-, snö- och lavinkunskap, radiokommunikation, första hjälpen och navigation.

källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.