Den skjutna fjällrävshonan ska ny testas för rävskabb Foto: Länsstyrelsen i Jämtland

Fjällräv avlivad

Publicerad

En av de sjuka fjällrävarna i Stekenjokksområdet har avlivats för att undersökas för skabb. Naturvårdsverket gav länsstyrelsen tillstånd i onsdags och några timmar senare avlivades en räv.

Sedan några veckor misstänks fjällrävar i norra Jämtland och södra Lappland ha drabbats av skabb. Försök att fånga rävar har gjorts, men förgäves.

Fjällräven är en fridlyst art, och starkt utrotningshotad. I onsdags gav Naturvårdsverket länsstyrelsen tillstånd att avliva en av rävarna för att man ska kunna undersöka om det är skabb.

Under onsdagskvällen kunde en av rävarna, en hona, avlivas. Den är nu skickad till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA för analys. Besked väntas på måndag. Skulle det visa sig att det är skabb som fjällrävarna har drabbats av så kommer arbetet med att behandla alla fjällrävar att börja.

– Det kommer isåfall att bli en stor insats, berättar Helena Eriksson, naturvårdschef på länsstyrelsen till SVT Jämtlandsnytt. Alla fjällrävar i området måste i såfall behandlas och det kommer att kräva stora resurser. Det rör sig om ett 50-tal rävar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skabb bland fjällrävar

Mer i ämnet