Den skjutna fjällrävshonan hade skabb Foto: Länsstyrelsen i Jämtland

Fjällräv kraftigt angripen av skabb

Uppdaterad
Publicerad

Fjällrävarna i Frostviken är angripna av skabb. Det visar de provsvar som kommit från Statens veterinärmedicinska anstalt under måndagen. Nu påbörjas ett stort arbete med att behandla alla fjällrävar.

Det var för några veckor sedan som Länsstyrelsens naturbevakare började misstänka att allt inte stod rätt till med fjällrävarna i norra Jämtland och Stekenjokkområdet i Västerbotten. Flera jämtländska rävar hade tappat hår och såg ut att vara angripna av skabb.

I onsdags förra veckan så beslutade Naturvårdsverket att en av fjällrävarna fick skjutas, för att kunna testas för skabb. Bara några timmar senare sköts en hona strax norr om Raukasjö. Kroppen skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt för analys och under måndag kom svaret. Tiken var kraftigt angripen av skabb.

Nu sätter Länsstyrelsen igång med ett arbeta för att behandla fjällrävarna mot skabb. Det är ett omfattande arbete som kommer att kräva stora resurser. Exakt hur många fjällrävar som ska behandlas är oklart. Rävarna måste fångas in en och en, och få medicin applicerad i nacken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.