Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se niondeklassarna från skolorna i Hallen och Mörsil ta sig upp ur en isvak under fjällsäkerhetsdagen på Åresjön. Foto: Eva Danielsson/SVT

Fjällsäkerhetsdagar permanentas för årskurs 9 i Åre kommun

Uppdaterad
Publicerad

I projektet ”Natursäker via skolan” anordnades i fjol för första gången en fjällsäkerhetsdag för alla elever i årskurs 9 i Åre kommun.

– I fjol var lite av en pilot, men det blev ett fantastiskt gensvar från alla inblandade – inte minst från eleverna. Så nu har vi permanentat den här dagen, säger Charlotta Bürger Hyllienmark, rektor i Undersåker och projektledare för fjällsäkerhetsdagarna.

Det är Åre Fjällsäkerhetsförening som anordnar fjällsäkerhetsdagen för kommunens omkring 140 niondeklassare ute på Åresjöns is.

– Det finns med i läroplanen för årskurs 9 att jobba med att vara natursäker för sig själv, för andra, men också för naturen. Arbetet ser lite olika ut på våra skolor, men just den här dagen med fjällsäkerhet är lika för alla, säger Charlotta Bürger Hyllienmark.

”Man hamnar lite i chock”

Just idag var det eleverna från Hallen och Mörsil som på fyra olika stationer fick möta Polisen, Räddningstjänsten, Väsek, Skistars skidpatrull och Fjällräddningen. Man fick bland annat lära sig enklare första hjälpen, söka efter någon som begravts i snö samt prova på att ta sig upp ur en isvak.

– Det är inte bara ner och upp ur vaken, utan man hamnar lite i chock och blir ganska uppstressad. En sån här dag är extra viktig för oss som bor här tänker jag, vi är ju ute på fjället hela tiden. Det säger eleven Lilly Nilsen.

– Vi vill ju utveckla natursäkerhetstänket för alla elever i kommunen, så niorna som är här nu kommer vara ledare för eleverna i åk 3 under en dag i maj. Då blir det ju inte på snö utan i skogen, säger Charlotta Bürger Hyllienmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.