Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett bronsspänne som det här leder tankarna till att graven bör vara från tidig vikingatid. Dvs 800-talet eller möjligen 900-talet. Hör mer om fyndet i klippet. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Fjällvandrare får 6000 kronor efter unikt vikingafynd

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2021 hittade en fjällvandrare ett spänne från vikingatiden som väckte stort intresse bland arkeologer. Nu har Riksantikvarieämbetet beslutat att upphittaren ska få 6000 kronor.

Fyndet anses som unikt eftersom det kommer från den första kvinnliga vikingagraven i fjällmiljö. Dessutom är spännet i ovanligt bra skick.

Summan om 6000 kronor som går till personen som hittade spännet är en avgift som staten betalar för att lösa in fyndet.

Skyldig att erbjuda staten att lösa in fyndet

Eftersom spännet är äldre än från år 1850 klassas det som en fornfynd. Att det också är tillverkat i en ädlare metall (förgyllt brons i detta fall) gör det upphittaren skyldig att erbjuda staten att lösa in det mot betalning.

Extern värdering

Värderingen har gjorts av en extern aktör som tagit i beaktning fyndets skick, vilken metall det är tillverkat av och dess kulturhistoriska betydelse.

Spännet ingår nu i Jamtlis samlingar med historiska föremål.

Efter att fyndet nått Jamtli gjordes en större utgrävning på platsen där spännet hittades. Se arbetet i inslaget nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här grävs unik vikingagrav ut – mitt på kalfjället Foto: April Caarph/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.