Foto: Trond Reidar Teigen /TT

Fler skador på konstgräs

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsspelare får fler överbelastningsskador vid spel på konstgräs än på naturgräs. Det visar en avhandling från Linköpings universitet.

I avhandlingen har Karolina Kristenson, doktorand i idrottsmedicin, studerat skadorna bland manliga fotbollsspelare som spelar i lag i allsvenskan, i den norska motsvarigheten tippeligan, och i Europeiska fotbollsförbundets turnering Champions League. Hon jämför bland annat hur tid tillbringad som professionell fotbollsspelare, spelunderlag och byte mellan underlag bidrar till olika typer av skador.

Bland annat konstaterar hon i avhandlingen att lag som spelar på konstgräs har en ökad generell skaderisk. De skador som är överrepresenterade bland lag som spelar på konstgräs är främst överbelastningsskador, speciellt i underben samt i ljumsk- och höftområdet.

– Om man bara tittar på de akuta skadorna med plötslig debut, som man med säkerhet kan säga att inträffade på ett visst underlag, ser man ingen skillnad i skadenivåer. Men utfallet blir annorlunda på lång sikt, särskilt om man räknar in överbelastningsskadorna, säger Karolina Kristenson i ett pressmeddelande.

Avlivar myter

Genom sin avhandling avlivar hon några myter inom fotbollsvärlden.

– Det är en ”sanning” i fotbollsvärlden att när man byter mellan underlag blir man mer skadad. Men jag ser inget samband i min forskning mellan skaderisk och hur ofta man byter underlag, säger Karolina Kristenson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.