Flera åtgärder krävs för att göra Åre säkert efter stormen Hans, visar rapport. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Ny rapport visar: Flera åtgärder krävs för att göra Åre säkert efter ovädret Hans

Uppdaterad
Publicerad

Åre kommun behöver göra en rad åtgärder från den västra dalgången ner till Åresjön efter ovädret Hans. Det för att säkra upp platser runt Susabäcken/Mörviksån och göra det ofarligt för människor.

Det framkommer i den rapport som konsultbolaget Sweco gjort efter ovädret.

Byggnader och vägar kring Susabäcken/Mörviksån i Åre drabbades hårt av ovädret Hans. Nu har Sweco, på uppdrag av kommunen, gjort en rapport om vad man behöver åtgärda för att göra platser säkra.

Vid pizzerian på Årevägen precis intill Susabäcken har man redan åtgärdat utrymningsvägarna men man kommer också behöva åtgärda de bärande delarna, annars kan det ske skador på byggnaden, skriver de i rapporten.

Gångbron och verandan som ligger vid bäcken närmast Åresjön har redan stängts och längs hela sträckan uppströms E14 kring Susabäcken/Mörviksån finns träd som behöver behöver röjas bort för att inte riskera dämningar och orsaka stopp vid ett nytt oväder. Det är några av de åtgärder som föreslås.

Behöver utredas mer

Men för att minska risken för liknande översvämningar vid stor nederbörd bör det utredas ytterligare vilka åtgärder som behöver göras.

”Det är tydligt att dagens situation inte är tillfredsställande. Ett liknande förlopp kan förväntas ske igen om inte kompletterande åtgärder vidtas innan framtida högflöden”, skriver man i rapporten.

I klippet: Så ska Åre förstärka i ån genom byn:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se arbetet med att återställa Åre by efter att Mörviksån svämmade över – och hör kommunens tekniska chef Stefan Karlsson om hur man stärker upp för att bättre klara framtida oväder. Foto: Eva Danielsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.