Både katter och gnagare kan sprida salmonella till lantbruksdjur och vilket kan leda till salmonellasmitta i livsmedel. Foto: TT/AP Julian Stratenschulte

Flera katter har drabbats av salmonella

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtlands län uppmanar till försiktighet efter att flera katter i länet drabbats av salmonella.

Länsstyrelsen har fått in flera rapporter om salmonellasmittade katter från hela länet och uppmanar nu till försiktighet. Salmonella är en bakteriesmitta som kan drabba människor och olika djur. Småfåglar bär ofta på smittan och när katter äter infekterade fåglar blir de smittade och sjuka. Därför uppmanar länsstyrelsen till försiktighet vid fågelmatning och poängterar att det är viktigt att tänka på handhygien både vid fågelmatning och efter att kattlådan städats.

Både katter och gnagare kan sprida smittan till lantbruksdjur och vilket kan leda till salmonellasmitta i livsmedel.

– Eftersom även lantbruksdjuren kan smittas av salmonella avråder vi definitivt från fågelmatning i närheten av ladugårdar, säger länsveterinär Åsa Regnander Dahl.

Till kattägare som arbetar med livsmedel har länsveterinären en särskild uppmaning: du bör tänka på att att salmonella är spritt i länet och att rutiner för hygien vid livsmedelsproduktion därför är extra viktiga att följa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer