Två personer skadades så allvarligt under en forsränningsolycka att de fick föras till sjukhus med ambulanshelikopter från Vålådalen i Åre under lördagen. Den ena personen uppges ha svalt mycket vatten och blivit nedkyld, och den andra undersöks för benbrott.
Det var på lördageftermiddagen som tre mindre båtar med sammanlagt sexton besökare, fyra guider samt en praktikant gav sig ut på älven för forsränning. Tre personer, varav en var praktikanten, föll i vattnet från den bakre båten.
Simmade i land
– Vi lär ut att man ska simma till stranden på antingen vänster eller höger sida, och det gjorde praktikanten, säger Jonas Persson, ägare för forsränningsföretaget JoPe och guide sedan 30 år tillbaka.
Praktikanten klarade sig utan skador. De andra två flöt vidare nedför älven och guiderna vid de två främre båtarna försökte fiska upp dem genom att kasta linor. I de lugna partierna kunde båtarna följa efter de två som föll i vattnet och rädda upp en av de två.
Farligare vatten
Sedan kom en vildare passage, det som guiderna kallar för ett brofall.
– Där är det mycket svårare att ta sig fram. Då måste guiden ta ett beslut att antingen följa efter personen med båten, eller stanna och försöka springa ifatt längs strandkanten. Från land kan man sedan kasta lina och försöka hiva in.
Beslutet måste fattas på några få sekunder. En ensam person i vattnet kan få upp farten till 20 kilometer i timmen och det kan vara svårt att springa ikapp om man bestämmer sig för att stanna båten.
Drastiskt beslut
Guiden i den främre båten bestämde sig då för att fortsätta nedför forsen trots risken att båten skulle välta, för att hinna ifatt personen. När de kom ifatt personen och skulle lyfta upp hen i båten så kantrade den och alla sju ombord föll i vattnet.
– Alla lyckades ta sig i land men en av de som då föll i skadade benet, det kan vara ett brutet lårben men jag vet inte.
Jonas Persson menar att räddningsinsatsen gick enligt regelboken, och att alla var rätt klädda och utrustade.
– Sen finns det alltid en risk i sporten, man måste som turledare avgöra om man ska ta större båtar, eller om vattnet står för högt för att köra alls, men de hade bra flytvästar och vi bjöd alla på lunch efteråt, säger Jonas Persson.
Polisen som under lördagen uppgav att de upprättat en utredning om brott, meddelade under söndagen att det inte längre förefaller någon misstanke.
Den som låg längst i vattnet samt den som skadade benet flögs till Östersunds sjukhus med räddningshelikopter. SVT Jämtland har sökt sjukvården för en kommentar.