Ett brandflygplan av samma typ vattenbombar en skogsbrand tidigare under sommaren. Foto: Patrick Trägårdh

Flygplanet äntligen på plats

Uppdaterad
Publicerad
Två italienska vattenbombplan har utlovats till Lillhärdal nu på förmiddagen. Kring 12.15 var planet äntligen på plats.

Ett av de italienska planen har nu börjat vattenbombningen av skogsbranden öster om Lillhärdal. Kl 12.15 kom det gula planet in på låg höjd vid badplatsen vid Orrmosjön. Planet gick ner till vattenytan och fyllde tanken med drygt sex kubik vatten och lyfte sen mot brandområdet. Bara 16 minuter senare var planet tillbaka för en andra tankning – själva tankningen tar cirka 15 sekunder. 

Båt var ute på sjön

Planet som rymmer 6 000 liter hämtar vatten från Orrmosjön, så alla uppmanades tidigare att lämna sjöområdet. Men många har kommit till badplatsen vid Orrmosjön för att med egna ögon få se räddarna från Italien när de tankar planet. Under första vattenpåfyllningen såg polisen dessutom en fritidsbåt på sjön – någon som tydligen missat att sjön nu är avlyst.

– Min kollega lyckades få kontakt med båtägaren så nu är båten uppe på land, säger Kenneth Warga vid Svegspolisen till SVT.

Tidigare idag

– Vi har just fått besked av MSB att Jämtlands län får ett av planen idag och kommer att använda det i Lillhärdal, sa Jörgen Eriksson som är stabschef hos Räddningstjänsten Jämtland till SVT under morgonen.

Väntar på ytterligare ett plan

Det ena planet beräknades vara på plats kring 9-tiden, men blev ordentligt försenat. Räddningstjänsten meddelar att det andra vattenbombplanet har fått tekniska problem och vet inte när det kan sättas in, men enligt uppgifter till SVT skulle det anlända i Örebro vid 13-tiden. Men bara ett plan är i området i nuläget.

Under natten mot onsdag har två helikoptrar vattenbombat området. En tredje helikopter ansluter också under dagen. Branden finns två kilometer öster om Stensjön och Olingsjövallen. Under natten har den expanderat något åt sydväst, där inte någon bebyggelse hotas i dagsläget. Det skriver Härjedalens kommun på sin hemsida.

– I dagsläget är det inte aktuellt med evakuering av Lillhärdal. Vädermässigt ser det bra ut, vinden vänder under dagen och det kommer att blåsa från väster, säger Leif Ekström, räddningsledare, som är på plats.

Experter på skogsbrandsbekämpning anlände under gårdagen.

– Vi drar nu upp strategier för dagen. Moteld är en av de metoder som diskuteras för att hindra att branden sprider sig, säger Leif Ekström.

Men branden är långt ifrån under kontroll. Byarna kring Härjeåsjön är fortfarande evakuerade och man förbereder evakuering av Lillhärdal.

– Vi vill vara förberedda, säger Kommunalrådet Anders Häggkvist till SVT.

Artikeln uppdateras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet