Ella Glad och Kevin Persson är två av eleverna på Häggenås skola som inte tycker om att skolavslutningen byter tid och plats i år. Foto: SVT

Flytt av skolavslutning i Häggenås upprör

Uppdaterad
Publicerad

Häggenås skola har under många år haft sin skolavslutning på torsdag kväll i kyrkan i byn, men i år har den nya rektorn bestämt att skolavslutningen i stället ska vara i sporthallen på fredag morgon. Ett beslut som upprört både elever och föräldrar.

Kevin Persson går i klass sex på Häggenås skola. Han är en av alla elever som reagerat kraftigt på flytten av skolavslutningen.

– Det har ju varit en tradition under många år med avslutning på kvällen i kyrkan och efter det ett tårtkalas. Det är enklare för föräldrar och anhöriga att komma på kvällen, nu kommer det krocka med avslutningen för de som har äldre syskon.

– Vi har demonstrerat, samlat in namnunderskrifter och skrivit ett långt brev till rektorn där vi förklarar vad vi tycker, men hon lyssnar inte. Det säger Ella Glad.

Kontaktade Skolverket

Skälen till byte av tid och plats har bland annat varit att eleverna måste få ihop ett visst antal skoldagar, samt att det inte går kompensera personalens tid om avslutningen är på kvällen.

Ett ytterligare skäl som rektorn angett är att skolan ska vara fri från religiösa inslag, därför skulle det inte vara tillåtet att hålla skolavslutningen i kyrkan. Kevin nöjde sig inte med det svaret och ringde därför till Skolverket.

– Hon sa att det var lag på att man var tvungen att vara i en annan lokal, men på Skolverket sa dom att det inte var så.

I Skolverkets riktlinjer står det att det går använda sig av en kyrka vid till exempel skolavslutningar, så länge det inte förekommer några religiösa inslag som bön, välsignelse eller trosbekännelse.

– Alla klasser bruka sjunga varsin sång och rektorn hålla ett litet tal. Prästen brukar också prata, men inte om Gud eller så, säger Ella Glad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.