Starta klippet för att gå rundtur i Cowboykåken Foto: SVT

Följ med bakom kulisserna i Cowboykåken

Uppdaterad
Publicerad

Vi på SVT Nyheter Jämtland har åkt och hälsat på Dick Bewarp som byggt ett timmerhus i Mårdsjön som han kallar för Cowboykåken. Bygget blev en serie på SVT Play där Dick gjorde succé, och snart kommer det mer.

Dick Bewarp flyttade från Malmö och upp till Mårdsjön för nio år sedan. Han var trött på stan och gav sig själv två alternativ; Norrland eller Alaska.

Valet föll på Norrland och då han hittade marken i Mårdsjön var det inte så mycket att fundera över.

– Det var dags för mig att göra något galet och när jag hittade den här marken med insjö och bredband så var det självklart, säger Dick Bewarp.

Kulturchock att flytta till Norrland

Då vi frågar vad han tycker om Jämtland och om byn Mårdsjön så har han mycket att säga. Den största skillnaden från Malmö tycker han är gemenskapen.

– Jag tycker Jämtland är helt fantastiskt och en stor kulturchock. Det är så kallt i stan men här är alla kompisar. Det är gemenskap och man lånar prylar, dricker kaffe, hälsar på och snackar skit.

”Hjälpen från grannarna har varit ovärderlig”

Huset är ett timmerhus med en boyta på 200 kvadratmeter och han har byggt huset till stor del själv, men har även tagit hjälp från grannarna i byn.

– Bygget höll på att knäcka mig några gånger men ju längre man kom så hittade man rytmen och hjälpen från grannarna i byn har varit ovärderlig.

Hur skulle du beskriva känslan då det var klart?

– WOW! Det är verkligen en egoboost, och att man känner att man lyckats med något.

Har troligtvis inte sett allt av kåken

Inte nog med att Dick har byggt huset själv så har han också filmat hela processen. Det hela började med att han ville dokumentera bygget för sig själv och för vänner och familj. Det hela slutade med att det blev till en succéserie på SVT Play.

– Jag hade inte alls förväntat mig att det skulle bli så här stort, men det är verkligen jätteroligt, säger Dick Bewarp.

Dick sitter just nu och klipper ett extraavsnitt av Cowboykåken, men det kanske inte är allt.

– Planer börjar smidas kan man nog säga, som jag inte kan avslöja än men nästa sommar i Mårdsjön kommer bli galet, jag lovar!

SE MER: Här hittar du tv-inslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.