Ökat intresse för naturturism i Jämtlands län – många vill bli naturguider

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för naturturism har ökat rejält de senaste åren och för att möta intresset ordnas nu kurser för Jämtlands länsbor i naturguidning.

– Förklaringarna till det ökade intresset kan vara flera. Många har hittat ut i naturen. Fler vill bo här i länet och det här är ett sätt att skapa sig sitt eget arbetstillfälle, säger Sofie Werner, utbildad fjälledare och en av kursledarna.

Kurserna ordnas av länsstyrelsen inom ramen för EU:s landsbygdsprogram och finansieras både med EU-medel och statliga pengar. Hittills har det hållits kurser i Jorm och Vålådalen, men fler planeras.

Intresset för naturturism är stort. Många vill ut och vandra, men intresset för att bli guide ökar också, konstaterar Sofie Werner.

Fjällvandring intresserar mest på sommaren

Undersökningar av Jämtland Härjedalen turism visar att just fjällvandring är det som intresserar sommarbesökarna mest när de kommer till länet.

Bilden som många har av länet är också att här finns vacker och oförstörd natur.

Turismen i Jämtland Härjedalen omsatte 5,69 miljarder kronor 2021. Jämfört med 2020 innebär det en ökning med 0,92 miljarder kronor, motsvarande en ökning med 19 procent, enligt siffror som sammanställts av Jämtland Härjedalen Turism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.