UNHCR:s chef för flyktingarbetet i Östafrika Janet Chambo berättar om flyktingens vardag från sina erfarenheter av arbete runt om i bland annat Eritrea,Sudan, Etiopien och Uganda. Foto: SVT

Kommuner lär sig integration med Åre-modellen

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 300 personer deltar i konferensen, däribland politiker, myndigheter och föreningar. Även utländska deltagare från Europa, Finland och Norge är på plats.

I två dagar har Åre stått som värd för en nationell konferens med temat framgångsrikt integrationsarbete.

Anja Skålén arbetar som etableringskoordinator på Inflyttarservice i kommunen.

Anja Skålén, Inflyttarservice i Åre kommun. Foto: SVT

– De här två dagarna ska vi utbyta erfarenhet med de andra kommunerna som är här. Vi sätter mycket tyngdpunkt på att ha workshops där vi tillsammans kan bli ännu bättre på integration, säger hon inför konferensen.

TV: Se reportaget från Åre här

Åre-modellen

Åre kommun har arbetat fram sin egna framgångsrika integrationsmodell som många kommuner vill ta del av:

– Vi har gått från att vara en transitkommun, där folk som blev bosatta här inte trivdes och flyttade härifrån, till att 96 procent av de som är bosatta här vill bo kvar, säger Anja Skålén.

Haitham valde att stanna

32-årige Haitham Ali Torfi kom till Sverige och Åre kommun för fyra år sedan. Idag bor han i Mörsil och jobbar i Järpen.

Haitham Ali Torfi trivs i Mörsil. Foto: SVT

– Jag trivs här. Jag lärde mig språket ganska fort och nu jobbar jag på inflyttarservice, säger Haitham Ali Torfi.

UNHCR:s chef för flyktingarbetet på plats

Janet Chambo är UNHCR:s chef för flyktingarbetet i Östafrika och en av deltagarna på konferensen.

Janet Chambo, UNHCR. Foto: SVT

– Det är en möjlighet för oss också att vara här på plats och se hur flyktingarna lever här. Och det är viktigt att de lär sig språket, kan jobba och integrerar sig i samhället, säger Janet Chambo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.