Lindqvistarna; Olle, Robin, Folke och Hasse Foto: Bengterik Busk/SVT

Folke Lindqvist fyller 85

Uppdaterad
Publicerad

Den 6 oktober fyller musikern Folke Lindqvist 85 år. Det firar han med en tillställning på Gamla teatern i Östersund och då ska även Bröderna Lindqvists stipendium delas ut.

Redan som sjuåring fick Folke Lindqvist låna en av brödernas dragspel. Efter bara några timmar kunde han spela Spiskroksvalsen.

– Jag är nog född dragspelare, säger han lite finurligt.

Första spelningen i Lillsjöhögen

Det var år 1954 som musikern Olle Sparrman tog initiativet till orkestern Bröderna Lindqvist.

– Den första spelning som vi annonserade om var i Lillsjöhögen, säger Folke.

Brodern Åke Lindqvist var också med från start och några år senare kom också brodern Örjan Lindqvist med. Även brödernas pappa Nicanor var med några år.

Vann gammeldanstävling

Det dröjde till 1968 innan Bröderna Lindqvist slog igenom, men då skedde det med dunder och brak.

Orkestern vann radions gammeldanstävling och resten är historia.

Folke Lindqvist har tillsammans med Lindqvistarna fått många guldskivor under åren Foto: Bengterik Busk/SVT

Husband hos Nygammalt

Bröderna Lindqvist blev en av landets populäraste orkestrar. I 17 år var de husband i tv:s Nygammalt och Wiggen blev deras ”signatur-melodi” och är så än.

– Varje gång jag är ute och spelar vill folk höra Wiggen. Det är en glad låt och det är alltid lika roligt att spela den för man ser hur mungiporna går upp på folk när vi börjar spela den.

Trots att Folke nu snart fyller 85 så fortsätter han att spela, oftast tillsammans med Lindqvistarna, som numera består av olika konstellationer.

När SVT träffar Folke repeterar Lindqvistarna inför tillställningen på gamla teatern. Det är Folke, hans son Hasse, Örjans grabb Olle och så barnbarnet Robin.

Folke Lindqvist var alltså bara sju år när han började spela dragspel, men det dröjde tills han var över 75 innan han blev vald till Årets dragspelare.

– Ja det tog ett tag innan dom fattade att jag var bra, skrattar han.

TV: Se inslaget på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.