Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten berättar om att Skistar efterlyste rekommendationer. Foto: Jessica Gow, TT

Folkhälsomyndigheten: Vi rekommenderade en stängning

Uppdaterad
Publicerad
Skistar sökte råd från Folkhälsomyndigheten om hur de skulle agera i och med coronaviruset. Folkhälsomyndigheten rekommenderade en stängning före påsk – och så blir det alltså.

SVT Jämtland har talat med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson som berättar om vad som föranlett att Skistar beslutat stänga alla skidanläggningar i landet från den 6.e april.

– Skistar ville ha ett råd med hur de skulle göra, berättar Johan Carlsson. Och med tanke på den belastning som vården skulle kunna få om det kommer mycket folk till fjällen under påsken, så rekommenderar vi att inte ha öppet.

Riskerar överbelastning

Under påsken är det normalt en betydligt högre belastning på vården på de större skidorterna. Med det pågående coronautbrottet så riskerar det att överbelasta vården på skidorterna.

– Vi är egentligen inte så rädda för smittspridningen längre, säger Johan Carlsson. Skidanläggningarna har vidtagit åtgärder för att minska smittspridningen, utan det är för att vården riskerar att bli överbelastad i en redan pressad situation.

Hur skidanläggningarna i andra delar av Jämtland och Härjedalen tänker göra vet vi inte ännu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer