”Foppa” förtydligar om läggmatch

Uppdaterad
Publicerad

ÖRNSKÖLDSVIK Ett klipp taget ur sitt sammanhang. Så förklarar Peter ”Foppa” Forsberg turbulensen kring hans uttalande om att Sverige ”lade sig” i matchen mot Slovakien i OS 2006.

På annandag jul visas dokumentären om Peter Forsberg och hans hockeykarriär i SVT.

I dokumentären pratar ”Foppa” om att Sverige egentligen inte ville vinna den avslutande gruppspelsmatchen i OS-turneringen i Turin år 2006.

Sverige förlorade mot Slovakien med 3-0 efter en oengagerad insats och redan då spekulerades det i att Sverige ”lade sig” för att få slippa möta Kanada i de kommande kvartsfinalerna.

I dokumentären lägger ”Foppa” ytterligare ved på brasan när han säger att det i praktiken handlade om en läggmatch.

Uttalandet har uppmärksammats enormt i hela hockeyvärlden de senaste dygnen, och nu har också det internationella ishockeyförbundet krävt Svenska ishockeyförbundet om en förklaring till det hela.

I ett pressmeddelande under onsdagen tar Peter Forsberg udden av sitt uttalande i dokumentären.

– Det var inte min mening att sätta svensk ishockey i dålig dager när jag i intervjun med SVT använde ordet läggmatch felaktigt, skriver ”Foppa” i pressmeddelandet.

– Det jag ville säga var att även för mig, som är en vinnarskalle, är det ibland svårt att hitta full motivation inför en match som inte till varje pris måste vinnas.

? Självklart ger man allt för laget och vi gjorde vårt bästa utifrån våra förutsättningar men givetvis påverkar det mentala ens prestation, det tror jag alla elitidrottare känner igen sig i, fortsätter han.

? Det här är min personliga åsikt och den har inget med de övriga spelarna att göra. Varken förbundskaptenen, lagkaptenen eller övriga ledare och spelare runt Tre Kronor pratade om att inte göra sitt bästa i matchen mot Slovakien, poängterar Peter Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.