Foto: SVT

För-OS avgörs i Östersund och Duved

Uppdaterad
Publicerad

Nitton nationer är representerade när 450 idrottare med funktionsnedsättning tävlar i Jämtland de närmaste dagarna.

Det är Special Olympics Invitational Games som avgörs i Duved och Östersund den 1 – 4 februari. Tävlingarna är ett sorts För-OS inför Special Olympics nästa år. De spelen skulle ha hållits i Sverige och Jämtland, men före jul såg sig Sverige nödgat att avsäga sig värdskapet på grund av ekonomiska orsaker. Trots det genomförs alltså för-OS här.

Invigning på Stortorget

Evenemanget invigs på Stortorget i Östersund på lördag kväll, då medverkar bland andra Filip Brovinger med sin sång ”Jag är bra”. De aktiva tävlar i sju olika discipliner: Snowboard och alpint i Duved, innebandy, skridskor, konståkning, längdskidor och snöskor i Östersund.

Hälsosatsning

Region Jämtland Härjedalen vill även se tävlingarna som ”ett startskott för den hälsosatsning som Svenska Parasportförbundet initierat. I samband med tävlingarna kommer hälsokontrollerna ”Healthy Athletes” att genomföras för första gången. Deltagarna får en gratis hälsoundersökning och även kostråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.