Domarjobbet är utsatt

Föräldrar med vinnarskallar

Uppdaterad
Publicerad

Det ska vara på lek, men stämningen runt fotbollsplanen kan vara blodigt allvar. Ofta är det föräldrarna som anslår tonen.

Det är gruscup i Selånger och ”kick-off” för över tusen barn inför seriespelet i sommar. Många är inte äldre än nio år och det är inte så viktigt att vinna. Här är det kompisar och ordet kul som gäller.

Matchvärdar griper in

Men allvaret finns där. Här finns det många vinnarskallar, men alla spelar inte. Dom som låter mest står vid sidan av planen. Det är dom mest inbitna fansen, det vill säga föräldrarna. Det vanligaste är att dom står för positiva hejarop – men det händer också att engagemanget och besvikelsen tar överhanden.

Fotbollen i Medelpad har sedan några år infört ett system med matchvärdar. Matchvärdarna har många uppgifter under match, men den kanske viktigaste är att hålla koll på föräldrarna.

Fair-play i fokus

– Det kan bli för mycket ibland. Det händer att vi måste säga ifrån, berättar Staffan Johansson som är ansvarig för matchvärdarna under gruscupen. Han ser till att det finns en matchvärd som bevakar varje match. En av deras viktigaste uppgifter är att stötta domaren och se till att domaren kan jobba ostört. Det ska vara fair-play såväl på som på sidan om planen.

Domarjobbet är utsatt. Under barn- och ungdomscuper är det ofta unga och oerfarna domare som hamnar mitt i hetluften. Plötsligt står de på en fotbollsplan bland en massa spelare och engagerade föräldrar och ska fatta sekundbeslut.

Ska ge domaren stöd

Domaren ska vara fredad. Medelpadsfotbollen kallar det här för nolltolerans. Det är inte tillåtet att svära eller försöka påverka domaren och det omfattar såväl spelare och ledare som publik.

När Mittnytt besöker gruscupen är det en mamma som får en tillsägelse sedan hon svurit åt sonens spel.

– Jag gick fram och sa till. Hon fattade direkt vad det handlade om, berättar matchvärden Joakim Sundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.