Redan som ungdom började Nils Sjöberg samla in statistik om fåglar. Han har bott hela sitt liv i Jämtlands län, de senaste 41 åren i Strömsund, och han har spenderat tusentals timmar ute i skogen. Både i sitt tidigare jobb för Domänverket (nuvarande Sveaskog) och även på fritiden.
– Jag började sätta upp holkar redan i skolåldern, så jag hade full koll på alla fåglar när jag var 10 år, säger Nils Sjöberg till SVT Nyheter Jämtland.
Under åren har han sett lokala arter minska och till och med försvinna.
– Jag tycker det är väldigt tyst i skogen. Jag skriver ner mest varje dag i dagboken och nu såg jag att jag skrev i fjol 2015 som slutkläm: det var den sämsta sommar jag någonsin upplevt vad gäller fågel. Jag var ute på nätterna och ville höra taltrast, men det var tyst och även rödhake var det lite av, säger han.
Noggrann och utförlig statistik
Nils Sjöbergs är en auktoritet inom fågelvärlden och hans statistik har använts både av forskare och myndigheter. Han har bland annat själv drivit ett 36-årigt långt projekt med 300 holkar uppsatta utanför Strömsund. I Tullingsås utanför Strömsund har han även fört en så kallat häckfågeltaxering sedan 1990. Det första året noterade han totalt 240 individer fördelat på 33 olika arter. I år noterades endast 13 olika arter och 60 individer.
– Jag blir nog mer sorgsen när jag ser åt vilket håll det går, men det finns ju positiva saker också. Blåmes fanns ju inte här för 60 år sedan. Det är
många arter som kommit som inte fanns förr. Det är varmare arter som kommer, såsom olika sångare, säger Nils Sjöberg.
– Sångsvan fanns ju inte här förut, men den är väldigt vanlig idag och den häckar lite överallt, säger han.
Risker på långa flyttvägar
Orsakerna bakom den lokala minskningen vill Nils Sjöberg ogärna spekulera om, men han gissar att det har att göra med förändrade klimat- och miljöförutsättningar, skogsarbete och en utbyggd vindkraft som gjort att fågellivet förändrats i Jämtland. Fåglar flyttar långa sträckor och det finns många risker.
– Flyttvägarna för insektsätare och speciellt kanske torkan. Det blir väldigt torrt, kanske ända i Spanien där många övervintrar. Tranorna är mest i Spanien, det kan ju bli väldig påverkan på dem utifall det blir den utveckling som man spår om klimatet, säger han.
Varmare december
Nils Sjöberg har även fört lokal statistik över temperaturer och snödjup vid sin bostad i Strömsund sedan 70-talet. En jämförelse mellan två tjugoårsperioder (1975-1995 och 1995-2015) visar att snödjupet i slutet av december minskat med 5 centimeter och att december blivit ungefär 2 grader varmare. Övriga vintermånader visar i princip ingen förändring.
– Jag är inte rädd för min livstid. Kanske kan fjällkanten känna av klimatförändringar men vi här kommer inte märka något. Jag pratar väder, men klimat är något annat än väder. Väder varierar lokalt men klimat är ju stora områden, säger han.
Fågelarter som minskat och ökat i Strömsund
Negativ utveckling
- Lövsångare
- Trädpiplärka
- Svartmes
- Rödvingetrast
- Rödhake
- Drillsnäppa
- Stare
- Backsvala
- Hussvala
- Tornseglare
- Sädesärla
- Gök
- Sånglärka
- Skrattmås
- Grönsiska
- Gulsparv
- Bergfink
Positiv utveckling
- Trana
- Koltrast
- Fiskmås
- Gransångare
- Sångsvan
- Nötväcka
- Blåmes
- Skata
- Kaja
källa: Nils Sjöberg