Delad bild. Till vänster: buss vid hållplats. Till höger: person i röd jacka med logotyp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Sellsve (S) är ordförande för Kollektivtrafiknämnden i Region Jämtland Härjedalen, här berättar hon om länstrafikens nya prismodell. ”Vi måste se till helheten, och att några får betala lite mer än idag gör att vi kan erbjuda ett förmånligt pris för alla i runtom i länet” Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Förändringar av Länstrafiken i Jämtland – ny prismodell med zonindelning

Publicerad

Från och med den 1 juni inför Länstrafiken i Jämtlands län en ny prismodell där länet delas upp i nio zoner, till skillnad från dagens modell som är baserat på kilometerpris.

I den nya modellen kommer biljettpriset baseras på hur många zoner man passerar, vilket i de flesta fall kommer det innebära ett lägre pris för resenärerna menar man från Länstrafiken.

– De långa eller mellanlånga resorna är med dagens system väldigt dyra, vilket inte skapar ett incitament att välja kollektivtrafiken framför bilen. Det nya systemet blir mer jämlikt och rättvist för resenärer i hela länet, säger Jenny Sellsve (S), ordförande för Kollektivtrafiknämnden i Region Jämtland Härjedalen.

Vill stimulera kollektivt resande

Samtidigt som man inför zonsystemet så införs också en senior- och studentrabatt på 35 procent. På det stora hela innebär inte det nya systemet någon större skillnad för länstrafikens ekonomi, säger Jenny Sellsve. Men målet är att stimulera att fler åker kollektivt och därmed också öka intäkterna över tid.

Men för resenärer som bor nära zongränser kan det dock innebära ett högre biljettpris än idag. Till exempel för boende i Brunflo och Ås som reser till och från Östersund, som i det nya systemet blir en egen zon.

– Vi måste se till helheten, och att några får betala lite mer än idag gör att vi kan erbjuda ett förmånligt pris för alla i runtom i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.