Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inte bara privatpersoner utan även föreningar kan komma att påverkas hårt ekonomiskt när elbolag höjer elnätsavgiften. Hör Jonne Danielsson och Bertil Ögren berätta hur det påverkar Ytteråns Folketshusförening. Foto: April Caarph/SVT

Förening i Ytterån frustrerad över höjda elnätsavgifter: ”Allting höjs”

Publicerad

Höjda elnätsavgifter slår hårt mot föreningar. Hos Ytteråns Folketshusförening kommer den höjda avgiften innebära ökade kostnader med en tusenlapp i månaden.

Flera elbolag har i år höjt sina elnätsavgifter. Som SVT tidigare berättat har Härjeåns höjt sin avgift med över 30 procent och nu vid månadsskiftet höjer Jämtkraft sin avgift med 18 procent.

Och att elnätsavgifterna nu höjs kraftigt är något som drabbar både privatpersoner men även olika typer av ideella föreningar, menar Jonne Danielsson som är ordförande i Folketshusföreningen i Ytterån.

– Alla knyter näven i fickan och är frustrerade över att allting höjs, säger han.

1 000 kronor mer i månaden

Deras förening ligger inom Jämtkrafts område och för dom kommer den höjda avgiften innebära en kostnadsökning på cirka 1000 kronor i månaden.

– Föreningar som har högt säkrade stora samlingslokaler, de har ofta små marginaler, säger Jonne Danielsson.

– Det blir svårt att hantera när det kommer med bara några veckors varsel. Det blir en ökad kostnad hos föreningen, säger Bertil Ögren, kassör i Ytteråns Folketshusförening.

Jämtkraft: Behöver ta höjd för ökade kostnader

På Jämtkraft pekar man på att de behöver höja på grund av bland annat inflation och ökade kostnader.

– Vi förstår att höjningen känns tuff i redan ansträngda plånböcker. Men inflation och räntor har även drabbat Jämtkraft. Vi har kraftigt ökade material- och räntekostnader som vi behöver ta höjd för, säger Stefan Sedin vd på Jämtkraft Elnät.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan man ändra elnätsavgiften, och i så fall hur? SVT besvarar frågorna tillsammans med ordförande från Nils Holgerssongruppen Joachim Höggren. Foto: Lukas Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.