Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vilka sorts dokument föreningsarkivet samlar på för att få en klarare bild av svensk intimhistoria under den första halvan av 1900-talet. Foto: Föreningsarkivet vill ge en rikare bild av historien.

Föreningsarkivet i Östersund samlar in sexberättelser från 1900-talet: ”Varit tabu”

Publicerad

Föreningsarkivet i Östersund vill ändra på att det knappt finns berättelser om sexualitet, intimitet och identitet från personer födda under första halvan av 1900-talet. Nu samlar de in berättelser för att fylla historiens luckor.

– Vi vill få fram hela bilden av historien, säger Mia Fahlgren, arkivpedagog på Föreningsarkivet i Östersund.

Projektet startade i början av året och riktar sig till personer som är födda under 30-, 40-, 50-talet. Idén är att samla in på de berättelser som man vanligtvis inte talade högt om.

– Finns inte informationen i arkiven, då är det som att de här personerna aldrig funnits eller att de här fenomenen aldrig funnits och det vet vi ju att det stämmer inte, säger Mia Fahlgren.

Ska bli en bok

För att samla in berättelser har Föreningsarkivet i Östersund låtit folk mejla in sina historier, skriva brev och bli intervjuade.

Berättelserna kommer arkiveras och i slutet av året ska det insamlade materialet bli en bok och även undervisningsmaterial till årskurs 8 i grundskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.