Här upptäcktes det att hästar stod fastkedjade med hovarna i kedjor på Sylarna. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Företag kedjade fast hästarnas ben

Uppdaterad
Publicerad

Ett upplevelseföretag som arrangerar turer med islandshästar använde en otillåten, smärtsam metod för att kedja fast sina hästar, när de stannade till på Sylarna i Jämtlandsfjällen.

Företagets användande av den otillåtna metoden uppdagades när två SVT-reportar befann sig på STF:s fjällstation på Sylarna. En stor grupp människor kom ridandes från Norge och stannade till på fjällstationen. På kvällen byggdes en tillfällig hage och hästarnas framhovar kedjades fast i varandra, en metod som kallas hoobling och som är förbjuden i Sverige.

”Hästens rörelsefrihet får inte begränsas genom att du binder ihop olika delar av hästens kropp” står det på Jordbruksverkets hemsida.

Enligt Expressen anmälde andra vandrare i Härjedalen tilltaget till Länsstyrelsen som ska ha skickat ut en tillsynsman.

Till tidningen säger personen som äger hästarna och anordnar turerna till de svenska fjällen så här:

– Vi har alltid använt hyller, det är en gammal metod som har använts i hundratals år – även i Sverige. Jag har aldrig varit med om något liknande och ställer mig helt oförstående till kritiken. Vi följer norsk lag och anser att detta kan användas i Sverige. Vi kan hänvisa till den norska myndigheten för livsmedelssäkerhet, säger han till Expressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer