För tio tusen år sen var det betydligt varmare än nu i fjällen. Det växte björkar och tallar där det idag är kalfjäll. Sen dess har det stadigt blivit kallare. Tills för hundra år sen, då vände temperaturkurvan uppåt och det blev varmare igen. Därför smälter nu glaciärerna och de senaste åren har det gått ganska fort.
– Vad som är helt nytt är att det tinar fram rester av gamla träd. Vi har hitta delar av björk och tall vid kanten av glaciärer i Jämtland och Norrbotten. Det ger en helt ny relief till klimatets historia, säger professorn i naturgeografi Leif Kullman.
Tidigare fynd Leif Kullman och hans forskarkollegor vid Umeå universitet har gjort har efter datering med kol 14-metoden visat sig vara mellan sju och tio tusen år gamla. Träden har bevarats eftersom de legat inpackade i is, men fynden är nu färskvara.
– Så fort de tinar fram börjar nedbrytningen, så det gäller att passa på innan träden ruttnar eller det blir kallare igen, säger Leif Kullman, som konstaterar att ingen vet hur temperaturen utvecklas framöver. Värmeperioden vi nu är inne i kan fortsätta, eller också blir det kallare.
Leif Kullman konstaterar att de senaste hundra årens varmperiod är en kombination av naturliga variationer och mänsklig påverkan men exakt hur stor människor påverkar vill han inte spekulera i. Men klart är att fjället förändras och kanske är på väg att försvinna. Leif Kullman hittar ek och alm där det tidigare var kalfjäll.
– Det pågår en förvandling av fjällen, både flora och fauna påverkas. Vi hittar blåbär och grävling i fjällen nu, det fanns inte förr. Och trädgränsen kryper uppåt. Definitionsmässigt är fjäll berg över trädgränsen, och man kan nog säga att fjällen är på väg att försvinna, säger Leif Kullman.