Fall är den mest dödliga olyckstypen av samtliga. Förra året avled 1 000 svenskar efter fall. 41 dom i Jämtlands län som därmed var svårast drabbat i procentuella termer. Foto: Arkiv

41 länsbor dog efter fall förra året

Uppdaterad
Publicerad

I Jämtlands län dog förra året 41 personer i fallolyckor. Sett till befolkningens storlek var länet värst drabbat i hela landet.

Av någon anledning mer än fördubblades antalet som dött i samband med fallolyckor i länet förra året. Det här framgår ur statistik som Socialstyrelsen publicerat.

Just fall är den vanligaste olyckstypen som leder till dödsfall. I hela landet omkommer 1 000 personer varje år på det sättet. Det är fyra gånger så många än de som trafikdödas.

Tyngpunkten för de drabbade ligger bland äldre personer, i princip rör det sig om personer på 80 år och äldre.

Riktigt vad som ligger bakom den drastiska ökningen av dödsfall  för Jämtlands del förra året, ger inte statistiken besked om. Men Socialstyrelsen för fram att en förbättrad snöröjning och sandning skulle dra ned riskerna.

Andra åtgärder som föreslås är regelbundna läkemedelsgenomgångar och synundersökningar. Fysisk aktivitet och balansträning för äldre bör också förbättra statistiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.