Naturskadehandläggaren Anders Dahlén vill att kommunerna tar ett större ansvar när det gäller var det är lämpligt att bygga. Foto: SVT

Försäkringsbolag ser allt fler skador kopplat till väder och ras

Uppdaterad
Publicerad

Risk för ras gäller inte bara Åre där exploateringen är kraftig utan alla fjällorter. Det betonar naturskadehandläggaren Anders Dahlén som ser att anmälningarna accelererar när det gäller naturskador.

Kommuneran hamnar i ett dilemma, menar Anders Dahlén på Länsförsäkringar. Det finns ett ansvar när det gäller var det är lämpligt att bygga med tanke på risken översvämning och ras. Samtidigt vill kommunerna främja utveckling.

– Kommunerna har ett säkerhetsansvar i tio år, säger han. Det borde kanske vara 30 år. Det krävs grundliga undersökningar för att förhindra naturskador.

Finns det en risk att de som bygger på mark med rasrisk kan få svårt att teckna en försäkring?

– Vill vill uppmärksamma rapporten från MSB för att inte hamna i den sitsen. Vi vill att man bygger så att huset står hela livslängden utan att rasa.

Finns det en risk att försäkringspremien höjs i och med att anmälningarna blir fler?

– Vi påverkas mer av det som sker globalt där återbetalningspremien stiger och då måste vi i vår tur ta ut en högre premie. Det ingår i grundförsäkringen så det är kollektivet som är med och betalar. De i till exempel Åre betalar inte mer för naturskador än någon annan.

Hör Anders Dahlén om försäkringar i riskområden i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.