Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam och Anders Dahlén, skadeförebyggare på Länsförsäkringar berättar i klippet om vilket ansvar du som fastighetsägare har när det gäller att skotta taket. Foto: Folksam/SVT

Försäkringsbolagens uppmaning – Skotta taken innan det blir problem

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra veckans snöfall är många hustak i länet täckta av stora mängder snö, dessutom väntas ytterligare stora snömängder de kommande dagarna. Nu uppmanar försäkringsbolag fastighetsägare att skotta sina tak för att undvika skador.  

– Du har ett ansvar att skotta ditt tak. Är det så att du har skitit i att göra det under lång tid är det inte säkert att försäkringen täcker alla skador, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Risk för olika typer av skador

Både Folksam och Länsförsäkringar uppger att det generellt sett är ovanligt med tryckskador på hustak på grund av stora snömändger. Det är dock desto vanligare med rasskador som kan skada husväggarna, framförallt är risken stor när det gäller bräckliga tak såsom tak på altaner och växthus. Det finns också risker för fuktskador om det är mycket vår som smälter framåt vårkanten. 

– Att betala reparationer kan vara dyrt. Om man behöver betala varierar beroende på vad det är för slags tak och vad man själv har gjort för att förebygga skador. Men ofta ångrar många att de inte skottat bättre när olyckan är framme, säger Anders Dahlén, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Jämtland.

Viktigt med den egna säkerheten

Men trots att det är ett jobb som måste göras är det  inte bara att ge sig upp på taket och börja skotta.

– Man ska tänka på sin egen säkerhet då risken är stor att man skadar sig, till exempel om man skulle falla från taket. Om man kan ska man alltid anlita professionell hjälp när det har kommit såhär mycket snö, säger Anders Dahlén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer