AnnSofie Andersson och Kristina Ernehed – på varsin sida om kraftverket i Långforsen. Foto: SVT

Forsen som aldrig slutar att brusa

Uppdaterad
Publicerad

Det är nog den längsta av länets långbänkar. Jämtkraft har satt ned foten och tänker inte sälja kraftverket i Långforsen. Men intresseföreningen som vill ta över vill ha en chans till.

Föreningen Långforsen kallade till presskonferens på tisdagen. Ämnet var bland annat att att föreningen tagit fram en kalkyl som tvärt emot Jämtkrafts kalkyl, visar att en investering för att få kraftverket i drift skulle bli en förlustaffär.

Jämtkraft menar att investeringen över tid skulle gå cirka 7 miljoner i plusresultat medan föreningens kalkyl visar på en förlust på 5,6 miljoner. Möjligen fördunklas den senare kalkylens slagkraft av att föreningen inte vill berätta vem som gjort den.

Striden runt Långforsen

”Behöver varje kilowatt”

I och med en dom för en tid sedan anser kraftbolaget att det nu bara finns en väg framåt och det är att en gång för alla bygga ett nytt kraftverk.

– Vi kommer att behöva varenda förnyelsebar kilowatt som produceras, säger Jämtkrafts ordförande AnnSofie Andersson.

Föreningen å sin sida säger att Långforsen skulle ge lika mycket el som en tredjedels vindkraftverk och de vill fortsätta diskussionerna för att ta över hela kraftstationen, för att på så sätt gynna fisket i ån.

– Jämtkraft ger oss ingen chans att underbygga vår inlaga. Vi får inte ta del av deras beräkningar och de tillåter oss inte ens att komma in i byggnaden för att se vilken kondition den är i, säger Kristina Ernehed i föreningen.

Vill riva dammen

Föreningens önskemål är alltså att processen ska återupptas och att de ska få tillräckligt med tid för att formulera ett motförslag.

– Vi vill ha ett relevant pris och våra planer är att riva dammen så att fisken kan vandra fritt, förklarar Kristina Ernehed.

AnnSofie Andersson menar att de inte förstått frågans hela förutsättning.

– Den stora grejen är att det nu finns ett färskt miljötillstånd och det är inte Jämtkraft som äger fallrättigheterna. Även om vi skulle bestämma oss för att inte ha ett kraftverk i Långforsen, så kan ägarna av fallrättigheterna bygga ett eget eller över låta den rätten till någon annan, säger Jämtkrafts ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden runt Långforsen

Mer i ämnet