Foto: SVT

Forskare anmäld för fusk

Uppdaterad
Publicerad

En forskare vid Mittuniversitetet har anmälts för att ha fuskat i en ansökan om forskningsanslag.

Forskaren har anmälts för oredlighet i forskning. Den som anmält anser bland annat att forskaren har plagierat en text i samband med ansökan om forskningsanslag.

Extern experthjälp i frågan

– Vi tar allvarligt på uppgifterna, forskningsfusk är något som inte får förekomma, säger Susanna Öhman, dekan vid Fakulteten för Humanvetenskap till SVT Nyheter Jämtland.

– Efter en inledande undersökning där vi tagit in uppgifter från anmälaren och den aktuella forskaren så tar vi nu extern experthjälp för vidare bedömning.

Forskaren nekar

Det blir ”Expertgruppen för oredlighet i forskning” vid Centrala etikprövningsnämnden som kommer att utreda ärendet vidare och senare lämna sin bedömning om det ska ses som ett konstaterat fall av oredlighet.

Den aktuella forskaren nekar till att ha gjort något fel.

Det anmälda fallet handlar om forskning där inga utomstående personer har berörts eller på något sätt har kommit till skada till följd av den eventuella oredligheten. Berörda forskningsfinansiärer har meddelats om utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.