Robert Pettersson är turismforskare på ETOUR i Östersund. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Forskaren: ”Jag tror länet har vad turisterna efterfrågar i sommar”

Uppdaterad
Publicerad

Corona-pandemin har gjort att människor fått upp ögonen för lokalt resande, så kallad hemester. Det kan gynna Jämtlands län, menar turismforskaren Robert Pettersson.

I videon kan du höra honom förklara varför.

Under torsdagen kom beskedet att rese-restriktionerna lättas upp. Från 13 juni får symtomfria personer resa i Sverige.

Samtidigt tror turismforskaren Robert Petterson på ETOUR att människor ändå kommer att ha lite annorlunda semesterplaner i år. För även om restriktionerna lättar så innebär det per automatik att allt återgår till det gamla, menar han.

Känslor kan styra

– Vi kan ha en inneboende känsla av hur vi själva vill, om vi själva känner att vi vågar resa även om vi får, säger Robert Pettersson.

Han tror att vi år kommer att resa mer lokalt och även vistas utomhus.

Vill resa men kortare sträckor

Det är en svårtolkad men intressant tid för turismforskare just nu. Enkätundersökningar som ETOUR gjort i norra Sverige visar att man vill resa och mötas, men i det kortare perspektivet handlar det främst om något mindre och kortare sträckor än förut.

Och de turistföretagare som klarar av att anpassa sig och har rätt typ av utbud kan lyckas bra, tror Robert Pettersson.

– Jag tror att att fritidshus-turismen kommer att få uppsving.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.