Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabet Uitto, verksamhetschef för förskolor i Östersund svarar på varför man minskar förskoleplatser trots att Östersund ökar i invånare. Foto: Lukas Johansson/SVT

Förslaget: Lägg ner tre förskolor i Östersunds kommun

Publicerad

Det är för få barn i Östersunds kommun. Därför vill barn- och utbildningsförvaltningen avveckla tre förskolor i kommunen. Förslaget handlar om Brittsbo, Regnbågens och Dungens förskolor.

Planen är att barnen på Brittsbos förskola ska flytta in på Sjöängens förskola och Regnbågens förskola flyttar in på Remonthagen. Däremot kommer Dungens förskola i Brunflo avvecklas helt.

– Om förslaget gällande Dungens förskola går igenom, kommer föräldrarna få söka till ny förskola, men de kommer få förtur till platser, säger Elisabet Uitto, verksamhetschef för förskolor Östersunds kommun.

Avvecklingen av Dungen innebär även att personalen på förskolan kommer behöva se sig om efter andra vakanser i kommunen.

– Även personalen kommer ha förtur till de vakanser vi har, säger Elisabet Uitto.

Avgörs i nämnden

Många föräldrar är kritiska till avvecklingen av förskolorna.

– Jag förstår föräldrarna och jag förstår deras perspektiv. För mig är det inte konstigt att man vill vara kvar på den förskola man tycker är trygg, säger Elisabet Uitto.

Förslaget ska upp i barn- och utbildningsnämnden som ska fatta beslut i ärendet den 28 februari.

Fram tills dess ska dialogmöten hållas dit vårdnadshavare är inbjudna.

FörtursREGEL

Östersunds kommun har tre förturskategorier:

  1. Barn som enligt skollagen 8 kap 7 § är i behov av särskilt stöd
  2. Syskonförtur, till den förskola där det äldre syskonet har sin placering. Med syskon anses helsyskon, halvsyskon och även barn som är folkbokförda i samma hushåll.
  3. Förflyttning. Familjer som redan har plats i kommunens barnomsorg och som flyttar sin folkbokföringsadress till ett annat upptagningsområde eller familjer som tidigare erbjudits plats i annat område än folkbokföringsadressen och som önskar byta till förskola närmare hemmet.

Barnen från Dungens förskola får förtur före syskonförtur, men inte före barn med särskilt stöd.

Källa: ostersund.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.