Joe Adams var en av resenärerna som kom med första Londonflyget Foto: SVT

Första flighten från London till Frösön

Uppdaterad
Publicerad

Nu har den första reguljärtrafiken mellan Frösön och London startat. I dag landade det första planet.

Planet som kom från Gatwick i London var lite tidigt, men resenärerna möttes av både snö och jultomte och bjöds på tårta i ankomsthallen.

– Jag arbetar för ett företag som säljer skidresor, berättar Joe Adams från Brighton i södra England. Nu ska vi besöka Åre och Vemdalen för att se hur det är och förhoppningsvis kan vi sälja fler resor hit.

Förhandlar om förlängning

Det har krävts en del förhandlingar mellan regionen, turistnäringen, Swedavia och flygbolaget EasyJet för att få till den här direktlinjen som ska gå 16 söndagar i rad mellan London och Åre/Östersund Airport.

– Vi måste visa att våra destinationer har en attraktionskraft så att flygbolaget ser att det är värt att sätta upp en linje hit, säger Susanne Norman, flygplatschef på Åre/Östersund Airport.

Susanne Norman, flygchef Åre/Östersund Airport Foto: SVT

Direktflyget går till i mitten av april, men redan nu förs förhandlingar om en fortsättning.

– Vi satt i förra veckan i förhandlingar, säger regionrådet Susanne Wallner (M) för att se hur vi kan säkerställa att det här kan fortgå.

Tror på fler turister

Två av resenärerna som klev av på Frösön var, Bill Shearer och Donna MacLeod från Inverness i Skottland. De är inte här för att åka skidor, utan ska ut på en bilresa i Norge, Finland och Sverige för att se snö, renar och norrsken.

– Det är en stor möjlighet att kunna åka direkt från London och hit, säger Bill Shearer, få se en annan del av världen. Det kommer nog många fler hit.

Donna MacLeod från Inverness Foto: SVT

– Jag pratade just med några från Bristol, berättar Donna MacLeod. De har tidigare flugit till Trondheim och sedan kört hit, så för dem är det mycket enklare, mer direkt.

Skidreseförsäljaren Joe Adams tror att ett direktflyg kommer att öka turismen.

– Åre är en stor skidort, men att flyga dit från England har krävt byten. Många engelsmän vill ha direktflyg, så Åre har inte varit ett alternativ. Men med direktflyg från London så hoppas vi kunna sälja många fler resor.

En gång i veckan går flyget, och bara en timme efter att Londonflyget landat, så lyfte det igen. Denna gång fyllt med jämtar på väg till London.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.