Efter natten ombord – nu ska de hungerstrejka

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot torsdagen sov ett 30-tal asylsökande i en buss på flyktingförläggningen i Grytan utanför Östersund. Nu hotar de även med hungerstrejk. De anser att de har blivit hitlurade av Migrationsverket.

På nyårsaftonen kom en flyktinggrupp med buss till Grytan, utanför Östersund.  Men slutdestinationen var långt ifrån vad de förväntade sig.

När SVT:s team var på plats på torsdagen hade 32 personer övernattat i bussen som en protest och flera flyktingar uppgav för SVT att de tänkte stanna kvar i bussen även kommande natt.

De säger också att de planerar en hungerstrejk eftersom de är missnöjda med placeringen.

– Vi vägrar att bo här så långt i från en stad, säger Hassan Ali som är en av de som protesterar.

Grytan ligger cirka två mil från Östersund.

– Vi bor i bussen som en protest. Det här är en militärförläggning. Här kan man kanske bo några veckor men inte flera månader, säger Moaweyh Ramly.

Brist på information

Det som också upprör de asylsökande är bristen på information från Migrationsverket. När de asylsökande klev på bussen i Skåne i tisdags fick de inte veta slutdestinationen. Istället hörde de att bussresan bara skulle ta någon timme.

– Men den tog 15 timmar, säger Hassan Ali.

Varken han elller någon av hans kamrater hade en aning om att de skulle ända upp till Jämtland. Därför blev chocken stor när de förstod var de var.

– Här är kallt och halt och långt från en stad. Det blir svårt för oss att integrera och få kontakt med andra svenskar och lära oss språket, säger Hassan Ali.

Polisen kan inte avhysa

Polis kallades till platsen på nyårsafton när de vägrade gå av och ombads hjälpa till med att få personerna av bussen, vilket enligt polisen var ”en åtgärd som inte beviljades från polisens sida”.

– De blev besvikna när de kom hit. Det var kallt och ingen storstad. Det är svårt för polisen att göra något. Vi kan inte avhysa dem från bussen. Det måste gå via Kronofogden för att få ett avhysningsförfarande och först då kan polisen bistå, säger Bengt Stadin, länsvakthavande vid Jämtlandspolisen.

Missnöjda med var de ska bo

– De är missnöjda med var de ska bo och protesterar mot detta genom att inte flytta in, säger Migrationsverkets presskommunikatör Sophia Öhvall Lindberg till SVT Nyheter.

Enligt henne ska man nu se över vilken information de asylsökande fick innan de klev på bussen i Skåne.

– Vi ska följa upp och se vad som hänt, säger hon.

Däremot kommer de asylsökande med all sannolikhet inte erbjudas annat boende.

– De behöver flytta in på Grytan eller ordna eget boende, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Enligt Migrationsverket har man som asylsökande inte rätt att välja var man blir placerad. Däremot står det de asylsökande fritt att bo någon annanstans än där de erbjuds plats.

– Men isåfall sker det inte inom Migrationsverkets regi, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Bussen ska bort

Enligt Migrationsverket behöver bussbolaget få tillbaka bussen redan i dag torsdag, eftersom man i morgon ska köra nya asylsökande från Östersund till Gävle.

– Vi kommer att skicka personal till Grytan nu under eftermiddagen för att prata med dem och berätta vad som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.