17-årige domaren Fredrik Eriksson attackerades av en fotbollsspelare från Fåkers IK. Nu stängs spelaren av i ett år. Foto: SVT/Privat

Fotbollsspelare stängs av i ett år efter domarattack

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan blev den 17-årige domaren Fredrik Eriksson attackerad bakifrån av en spelare och fick motta flera slag. Nu har Jämtland Härjedalens fotbollförbund bestämt att stänga av spelaren i ett år.

Det var under en match mellan Ås IF och Fåkers IK i division-5 i Jämtland/Härjedalen som domaren Fredrik Eriksson blev attackerad av en spelare i Fåkers IK.

– Jag blåser av matchen och då kommer spelaren och smyger upp bakom mig och slår mig i ryggen, sa Fredrik Eriksson till SVT efter händelsen.

Efter slaget ger Fredrik Eriksson ett rött kort till spelaren och flera spelare ur Fåkers lag kommer och försöker ta bort sin medspelare men han lyckas slita sig loss.

– Han slår då mig över halsen, träffar struphuvudet och får tag kring halsen och puttar mig bakåt, sa Fredrik Eriksson.

”Det hårdaste straffet jag varit med om”

Spelaren i Fåkers IK polisanmäldes för misshandel och han stängdes även av från fotbollen under utredningen.

Under ett mötet i disciplinutskottet har Jämtland Härjedalens fotbollförbund nu beslutat att spelaren stängs av i ett år.

– Det är ett hårt straff. Jag har inte jobbat på förbundet så länge men det är överlägset det hårdaste straffet jag har varit med om, säger Per-Olov Larsson, kanslichef på Jämtland Härjedalens fotbollförbund.

Enligt Per-Olov Larsson finns det ett flertal faktorer som spelar in gällande det hårda straffet. Bland annat att det rör sig om våld mot en funktionär och att det handlar om flera företeelser.

Spelare som är avstängd från första november i år fram till den 31 oktober 2018 ska inte ha visat någon ånger efter händelsen.

Spelaren har möjlighet att överklaga förbundets beslut. Överklagan ska i så fall göras senaste den 20 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.