Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu prepareras grusytan där konstgräset ska läggas. Och i månadsskiftet juli-augusti ska själva tältet monteras på betongkanterna. Se mer i klippet. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Uppblåsbara fotbollstältet i Krokom står färdigt i sommar

Publicerad

Efter flera år av planering och tio månaders byggtid så närmar sig dagen då en 105 meter lång och 28 meter hög fotbollskupol tronar upp alldeles intill Krokoms idrottsplats.

Det började som ett önskemål om en gemensam konstgräsplan för sex fotbollsföreningar i Krokoms kommun. Men efter att ha besökt ett så kallat övertryckstält för fotboll i Ljusdal så tändes en idé om ett liknande i Krokom.

– Vi insåg att ett sånt tält skulle vara möjligt för oss också att bygga. Kostnaden blir naturligtvis högre men då går också fotbollsplanen att nyttja hela året, säger Krokom-Dvärsätts representant i projektgruppen, Torsten ”Tossa” Olofsson.

Mångmiljonprojekt

Projektet kallas ”Allhallen i Krokom” och har en budget på drygt 27 miljoner kronor och finansieras till största delen med bidrag från EU, Krokoms kommun och regionen. Men privatpersoner kan också bidra i en swishkampanj genom att köpa en kvadratmeter konstgräs för 200 kr.

– Vi ser också att det redan är ett stort intresse att boka tider i tältet så ekonomiskt ser det väldigt bra ut, berättar Tomas Edin, Dvärsätts BK.

Multitält

Tanken är också att det stora tältet ska kunna användas till annat än bara fotboll.

– Mässor och andra event tror vi på också. Men även skolidrotten kommer att kunna nyttja tältet året om.

Ny teknik klarar snötyngder

I klippet nedan förklarar Torsten Olofsson hur det stora tältet ska klara stora snötyngder och kraftig blåst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I februari 2019 föll fotbollstältet i Ljusdal ihop. Men det är inget som de ansvariga för projektet i Krokom är orolig ska hända med deras tält, som hålls uppe av en helt annan teknik. Hör mer i klippet. Foto: SVT Gävleborg/Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.