Bilden är tagen vid ett annat tillfälle och har inget att göra med den aktuella händelsen att göra. Foto: Peter Lindgren/SVT

Fotograf döms för artskyddsbrott – fotade fjällrävar i Ramundberget

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 30-årsåldern döms för artskyddsbrott efter att ha stört fjällrävar under deras uppfödningsperiod. Det hände i närheten av Ramundberget i Härjedalens kommun.

Det var i juli sommaren 2021 som kvinnan närmat sig den bebodda lyan för att fotografera fjällrävar. Kvinnan har erkänt att hon varit 25-30 meter ifrån lyan och cirka 5-10 meter från fjällrävarna när hon fotade. Kvinnan säger att hon inte var i fjällen för att specifikt fota fjällrävar men när hon upptäckte dem ville hon fota.

Vid det aktuella tillfället kom en helikopter från länsstyrelsen som skulle sätta ut mat till fjällrävarna och det var också de som upptäckte kvinnan och påtalade att det var olagligt att vara så nära.

Nekar till brott

Kvinnan nekar till att hon ska ha stört fjällrävarna men döms ändå för artskyddsbrott och till 30 dagsböter. Kvinnan är inte hemmahörande i länet.

Fjällrävar är fridlysta och omfattas av artskyddsförordningen. Artskyddsbrott har fängelse i straffskalan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Visste du att fjällräven är ett hunddjur och är ett av Sveriges mest hotade däggdjur? Lär dig mer i videon. Foto: Peter Lindgren, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.