Frågetecken kring Hissmoforsbygge

Uppdaterad
Publicerad

KROKOM Just nu pågår miljardbygget i en ny kraftstation i Hissmofors i Krokom. Men nu reses frågetecken kring de bemanningsföretag som entreprenören NCC anlitar.

Med pompa och ståt togs det första spadtaget i början av mars. Kommunala Jämtkraft investerar omkring en miljard i en ny kraftstation i Hissmofors. Redan då var det klart att byggjätten NCC fått uppdraget att bygga stationen.

Nu visar det sig att NCC å sin sida har anlitat tre utländska bemanningsföretag i Atlanco/Rimec-sfären för bygget.

Bygget av Hissmofors kraftverk

SVT kan i dag avslöja att ett av Rimecföretagen krävs på nästan 11 miljoner kronor i obetalda arbetsgivaravgifter och skatter för andra byggen i Sverige under 2007 och 2008.

I våras kontaktade NCC Byggnads i Jämtland för att göra en överenskommelse om att få ta in Rimecföretagen i Hissmofors.

– Vi har väl lite dåliga erfarenheter av Rimecföretagen, säger ombudsmannen Kjell Carlsson till SVT Jämtlandsnytt. Byggnads har tidigare drivit flera fall till Arbetsdomstolen som gäller Rimecföretagen.

I förhandlingen krävde Byggnads att få svar på ett antal frågor kring Rimecföretagen.

– Vi ville ha svar på frågor som F-skattesedel, registreringsbevis, organisationsnummer med mera, säger Kjell Carlsson

Byggnads i Östersund fick inte alla svar de ville ha, utan förhandlingen gick vidare till högre ort. Där godkände till slut Byggnads centralt att NCC fick anlita tre olika företag i Atlanco Rimec-sfären. Enligt nättidningen stoppafusket.nu så saknar två av dessa företag F-skattesedel och betalar således ingen skatt i Sverige. Det är arbetsgivaren, d.v.s NCC:s ansvar att kontrollera bolagen.

Vilka bemanningsföretag som verkligen jobbar i Hissmofors vet inte byggnads ombudsman

– Nä, det vet jag inte eftersom jag inte har fått den listan av NCC. Vi begärde att få den för fyra veckor sedan, säger Kjell Carlsson.

Ingen på NCC, varken lokalt eller på huvudkontoret i Stockholm, vill i dag svara på frågor från oss. Via presschefen får vi veta att en utredning är tillsatt som ska ta reda på om eventuella felaktigheter begåtts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av Hissmofors kraftverk

Mer i ämnet