Det hade spekulerats vad som skulle ske. Idag fick vi veta det. Tre nya ministrar och en som fick gå. Kristina Persson blev den som fick lämna sin post som framtids- och strategiminister.
– Det är klart att jag gärna hade fortsatt. Det finns mycket kvar att göra när det gäller arbetet med att skapa ett hållbart Sverige. Jag har satt igång mycket och hade gärna fullföljt det, säger Kristina Persson till SVT när vi når henne på onsdagkväll.
Kom omväntat
Hon hade inte väntat sig det besked som nu kom.
– Men jag kan förstå Stefan Löfvén. Han behövde en samordningsminister och då fanns det inte plats för mig. Det hör till spelreglerna.
Kristina Persson har fått kritik för att ha varit osynlig i regeringen.
– Osynlighet betyder inte att man inte gör någon nytta. För det har jag gjort. Jag har drivit saker hårt. Men synligheten styrs av media och framtidsfrågor är inte något som media intresserar sig för, säger Kristina Persson.
Det var för bara två år sen hon utsågs till minister med ansvar för framtidsfrågor. Då hade hon bland annat sex år som landshövding här i länet bakom sig (mellan år 1995 och år 2001) och även erfarenhet från riksdagen och EU-parlamentet.
Dessutom hade hon varit vice Riksbankschef och även byggt upp en tankesmedja med fokus på globala framtidsfrågor.
Arbete klart
Kristina Persson togs sig an uppdrag mot bakgrund av att hon jobbat med den typen av frågor i sin tankesmedja.
Men på onsdagen fick hon alltså lämna ministerposten. Stefan Löfven motiverade det med att hennes tre analysgrupperna – Arbetet i framtiden, Global samverkan och Grön omställning – gjort sitt arbete klart och kommit med en rad förslag.
Politiska experter menar att regeringsombildningar kan vara ett sätt för statministern att få fart på sina ministrar och samtidigt göra sig av med sådana som inte hållit måttet. Om så har varit fallet må vara osagt.
Kristina Persson anser inte att det faktum att hon nu blir petad är ett underkännande.
– Nej, det gör jag inte. Jag har gjort ett bra jobb och satt igång mycket, säger hon.